Welkom in Groningen!

Fractievoorzitter Gert Engelkens

Al jaren pleit de PvdA Statenfractie ervoor om de werkgelegenheid in Oost Groningen aan te pakken. Om die reden hebben wij indertijd het initiatief genomen tot het pact van Westerlee, waarbij men concreet aan de slag is gegaan om te kijken hoe er in Oost Groningen gezamenlijk een slag gemaakt kan worden. Soms doet zich een mooie kans voor en zo ook nu. Tijdens een werkbezoek aan Synergon, het werkvoorzieningsschap in Winschoten werd onze interesse gewekt voor de mogelijkheden die de Poort van Groningen biedt om de leefbaarheid en werkgelegenheid een impuls te geven. Daarom hebben we bij de voorjaarsnota het college gevraagd om hier werk van te maken.

Bij de toegang tot Groningen vanuit Duitsland is de Poort van Groningen de eerste rustplaats voor vrachtwagenchauffeurs, toeristen en forensen. Op dit moment biedt de Poort van Groningen met haar weinige voorzieningen geen optimale start van een bezoek of doortocht aan Groningen. Een gemiste kans. Fractievoorzitter Gert Engelkens: “Samen met de fractie van Oldambt kijken we doorlopend hoe we de werkgelegenheid in het gebied kunnen stimuleren. De Poort van Groningen is een kans die ligt te wachten totdat iemand de handschoen oppakt, het aantal passanten is groot en daarmee ook de mogelijkheden om geld te verdienen. We denken bijvoorbeeld aan een moderne wasplaats voor auto’s, douchegelegenheid voor vrachtwagenchauffeurs, mogelijkheden voor ontspanning en vermaak en speelattributen en picknickplaatsen voor toeristen en passanten. Inspelen op de vraag die hier ligt biedt een uitgelezen kans om banen te creëren en de leefbaarheid te vergroten.”

Daarom hebben we het college gevraagd om samen met de gemeente Oldambt, inwoners, de EDR, het werkvoorzieningsschap Afeer, MKB Noord en de heer Kremer – de gebiedsregisseur vanuit het pact van Westerlee – te kijken of we de Poort van Groningen als eerste pleisterplaats na de grens aantrekkelijker kunnen maken voor passerende automobilisten en toeristen.

Gert: “We zijn blij dat het college heeft toezegd om te kijken naar de mogelijkheden. Dit alles past prima binnen de uitgangspunten van het Pact van Westerlee: alle kansen moeten aangegrepen worden om de werkgelegenheid en leefbaarheid in Oost Groningen te bevorderen”.