Wij steunen landelijk wietexperiment in 050

Zolang coffeeshops wiet en hasj mogen verkopen maar de productie en handel verboden zijn, spelen we de onderwereld in de kaart. Daarom is het goed dat Groningen meedoet aan een landelijk met legale wiet.

De PvdA wil dat iedereen zeker is van een veilige buurt. Een buurt zonder brandgevaarlijke wietplantages op zolderkamers en in flatgebouwen. Een buurt met blije spelende kinderen op straat en zonder intimiderende drugscriminelen. Wij willen die criminelen hun lucratieve handel afpakken en erkende telers wiet laten telen. Wiet die voldoet aan onze gezondheid- en kwaliteitseisen.

Niet ideaal
De PvdA pleit hier al jaren voor, maar lang was er geen meerderheid in de Tweede Kamer. Nu wil het kabinet een experiment met een gesloten koffieshopketen. Hierbij nemen alle coffeeshops in Groningen legaal wiet af van gecontroleerde kwekers.

Dit experiment is niet ideaal. De PvdA ziet nog een aantal haken en ogen. Het Rijk is initiatiefnemer van dit experiment en bepaalt wat wel en niet mag. Wij vinden dat het Rijk dan ook voor de kosten moet opdraaien. Het mag niet zo zijn dat dit experiment ten koste gaat van bijvoorbeeld hulp aan kwetsbare jongeren in onze gemeente.

Ook heeft de PvdA zorgen over de afbouwfase. Hierin mag ook weer wiet van illegale kwekerijen verkocht worden. De PvdA wil dat onderzocht wordt hoe de verkoop van deze wiet zich verhoudt tot de verkoop van legale wiet gedurende deze periode.

Progressieve stad!
Zijn deze zorgen onoverkomelijk? Nee, dat ook weer niet. Dit experiment is misschien niet ideaal, maar het biedt wel perspectief op een beter softdrugsbeleid. Want legale wiet is altijd slecht voor criminelen, beter voor Groningen en een mooie stap naar volledige legalisatie. En dat past bij onze progressieve stad!