Zeeheldenbuurt eerste vuurwerkvrije wijk van Nederland

De Groninger Zeeheldenbuurt is voor zover bekend de eerste vuurwerkvrije wijk van Nederland. ‘Vuurwerkvrije zones zien we veel, maar complete vuurwerkvrije wijken kennen we eigenlijk niet’, zegt aanjager en PvdA-raadslid Diederik van der Meide.

 

Van der Meide benaderde afgelopen jaar verschillende Groninger wijken over de mogelijkheden voor vuurwerkvrije gebieden. De Zeeheldenbuurt reageerde direct positief. Een groep bewoners werkte een concreet plan uit. Kortgezegd: de hele buurt vuurwerkvrij. Wel komt er een centraal punt, bij de Van Brakelvijver, waar de bewoners kunnen proosten en door de lokale pastoor gebakken oliebollen kunnen krijgen. Ook is er een pubkwis.

Dan liever de lucht in!
Op deze speciaal afgesproken plek mag wel worden geknald, onder het motto ‘Dan liever de lucht in!’, een verwijzing naar oude ‘zeeheld’ Jan van Speijk. ‘Door het centraal af te steken hebben buren die hier niet zo van houden er minder last van en kunnen wij er extra van genieten’, zo schrijven de initiatiefnemers op een flyer die in de wijk wordt verspreid.

In de wijk wordt niet extra gehandhaafd. ‘Dus geen repressie, maar een positieve benadering’, legt Van der Meide uit. ‘Met een leuke pr-campagne wijzen de bewoners elkaar op de plannen. Elke straat heeft een ambassadeur die met de buren in gesprek gaat. De verwachting is dat bewoners zo eerder rekening met elkaar zullen houden.’

Overlast beperken
Oud en nieuw is een mooi feest, zo vindt de PvdA, maar het moet wel veilig en zonder overlast gevierd worden. ‘Uit onderzoek blijkt dan ongeveer de helft van de Nederlanders vuurwerk leuk vindt’, weet Van der Meide. ‘De andere helft ervaart overlast. En die overlast willen wij als PvdA zoveel mogelijk beperken. Vuurwerkvrije zones dragen daar aan bij.’

De PvdA maakt zich samen met GroenLinks al jaren hard voor vuurwerkvrije zones in Stad. Twee jaarwisselingen terug waren dit er vijf. Afgelopen keer zeven. En dit jaar zijn het er nog meer. Nieuw is dat er ook in de historische en kwetsbare binnenstad vuurwerkvrije gebieden zijn, onder meer op de Grote Markt en Vismarkt. Verder is het rustig rond de ziekenhuizen, een aantal verzorgingshuizen, een aantal begraafplaatsen en de kinderboerderij.